Prostor za talente

25.10.2015

Jure Goručan 

 

Jure Goručan je mednarodno delujoč slovenski koncertni pianist. Poznan je po svojem svežem, a tudi globokem pristopu h glasbeni interpretaciji. Goručan očara svoje poslušalce s skrbno pozornostjo do tehnike in spoštovanjem zgodovinskega ozadja izvajane glasbe. Klavir se je učil v Nemčiji pri svetovno priznanima stokovnima pedagogoma klavirja Arbu Valdmi in Paulu Alvaresu. Goručan je preko desetletja posvetil študiju tolkalnih glasbil, kar mu daje edinstveno razumevanje klavirja kot tolkalnega glasbila v osnovi. Kot večkratni zmagovalec tekmovanj iz solfeggia v rani mladosti je sposoben razlikovati med najbolj subtilnimi podrobnosti zvoka, kar se izraža v njegovem natančnem nadzorovanju glasbila. Izstopajoči komorni partnerji Jureta Goručana so med drugimi Roman Kim, Mate Bekavac, Geza Hosszu-Legocky, Melvyn Tan, Signum Saxophone Quartett, Alja Mandič. Dodatno izobraževanje je prejel od spoštovanih mentorjev kot so Rados, Bashkirov, Chernyavska, Bogino, Pogorelić, Rieger, Kanno…  

Goručan nastopa kot solist z raznimi evropskimi orkestri, sodeluje na prestižnih festivalih in je snemal že več zvočnih zapisov kot tudi televizijskih oddaj. Nastopa na dobrodelnih prireditvah, cilja pa tudi na izmenjavo znanja in izkušenj z drugimi glasbeniki, s čemer goji nič koliko zanimivih glasbenih odnosov. Njegovi vplivi segajo preko široke palete žanrov, včasih pa navidezno tudi daleč izven področja glasbe - Goručan poseduje globoko zanimanje do razumevanja anatomije, psihologije, kulture in misticizma, kar se vestno trudi vključevati v svoje interpretacije. Za razliko od večine umetnikov današnjega časa tudi improvizira in aranžira svojo lastno glasbo. V prostem času Goručan rad bere dobre knjige, planinari in dviguje proste uteži, a ga zanima tudi tehnologija, še posebej umetna inteligenca, robotika in trajnostna energija. Prav tako goji ambicije v podjetništvu ter ekonomiji. Trenutno biva med Švico, Nemčijo in Slovenijo in intenzivno pripravlja svoj gasbeni prvenec, glasbeno zgoščenko Innuendo.

 

 

Tine Grgurevic - BOWARAIN 

 

Tine Grgurevic, also known as BOWRAIN, is a composer, pianist, singer-songwriter and producer. Grgurevic holds an MA of Music in Jazz from the Conservatorium van Amsterdam. Grgurevic has performed widely at clubs and festivals around Europe and the United States and has composed three albums: Balcan Flavour(Philadelphia, 2009), Images of reality (Amsterdam, 2011) and Far Out(Amsterdam, 2014). In 2012 Grgurevic started making electronic music and he launched his official BOWRAIN debut album in 2014. “BOWRAIN makes electronic music from a genre-less perspective, touching upon traditions of modern classical, jazz and without ever really settling in any sound,” wrote independent music and culture platform Subbacultcha. His experimental approach in music can also be seen in the versatility of his practice, e.g.: “writing for dance pieces and playing jazz piano along to loops of pop-marxist legend Slavoj Žižek philosophising on ideology.”

 

 

Dejan Pečenko 

 

Dejan Pečenko je rojen leta 1958. Deluje in živi tako v Sloveniji kakor v Avstriji. Od leta 1989 profesor jazz klavirja na Bruckner konservaturiju v Linzu in Visoki šoli za glasbo v Grazu. Od leta 1981 dejaven kot jazz klaviaturist in pianist v številnih jazz zasedbah. Sodeloval na več evropskih Jazz festivalih npr: Leverkusen, Lugano, Saalfelden, Wiesen, Moers, Ljubljana, Zagreb, Kristianstadt, Nürnberg, Berlin… Studijske in TV produkcije za ZDF, SAT1, 3SAT, TV SLO, ORF in posnel nad 20 CD-jev in koncertiral z priznanimi jazz glasbeniki: Aladar Pege, Erich Kleinschuster, Hary Stoika, Reggie Workman, Doug Hammand, Lee Harper, Barbara Thompsom, Boško Petrovič, Ernie Wilkins, Karlheinz Milkin…
Pomemben mejnik v glasbenem delovanju je izid samostojnega klavir-solo CD-ja “Piano Pianissimo”.  

 

 

Nejc Kamplet 

 

Nejc Kamplet je sin komponista in flavtistke in se uči klavir že od petega leta. Na konservatoriju za glasbo je z odliko maturiral v razredu Saše G. Donaldson. Prejšnje leto je maturiral tudi na drugi gimnaziji v Mariboru. Leta 2012 je začel pripravniški študij na Univerzi za glasbo in upodobljajočo umetnost v Gradcu v razredu Zuzane Niederdorfer. Dve leti kasneje je uspešno začel z rednim študijem pri isti profesorici. V času dosedanjega študija v Gradcu je prejel nagrade na sedmih mednarodnih tekmovanjih. Leta 2013 je dobil zlato plaketo in posebno nagrado za najboljšo izvedbo skladbe slovenskega skladatelja na Slovenskem državnem tekmovanju za pianiste TEMSIG. Istega leta je dobil prvo nagrado (absolutno število točk) na mednarodnem tekmovanju T. Holmar v Malborghettu (Italija). Avgusta 2014 je igral v polfinalu na zahtevnem 14. mednarodnem tekmovanju v Ettlingenu v Nemčiji. Februarja 2015 je dobil prvo nagrado na mednarodnem tekmovanju Grand prize Virtuoso v Londonu, aprila pa prvo in še posebno nagrado (za najboljšo interpretacijo skladbe virtuoznega karakterja) na tekmovanju Jurica Murai v Varaždinu. Oktobra 2015 je zmagal (prva nagrada) na drugem mednarodnem tekmovanju Forum per tasti v Banski Bystrici na Slovaškem, kjer je dobil tudi dve posebni nagradi - koncert z orkestrom slovaške opere in recital v slovaški filharmoniji. 

Sodeloval je tudi na številnih glasbenih festivalih po Sloveniji (festival Lent, festival Maribor, festival Carpe artem, Noč slovenskih skladateljev, itd.) in že velikokrat nastopil kot solist z orkestrom. Najbolj opazni so: Mozartovi klavirski koncerti K482 in K365, Beethovnov prvi klavirski koncert (2012), Griegov klavirski koncert (2013), januarja 2014 pa je izvajal očetov prvi klavriski koncert z orkestrom SNG Maribor pod vodstvom dirigenta Tae Jung Lee-ja. Sodeloval je že tudi z ostalimi znanimi dirigenti (Benjamin Pionnier, Živa P. Peršuh, Slavko Magdič, itd.). Nejc se redno udeležuje dodatnih izobraževanj in poletnih šol pri priznanih profesorjih (Arbo Valdma, Otto Niederdorfer, Ruben Dalibaltayan, itd.) in je igral na najrazličnejših koncertih po Sloveniji (Ljubljana, Maribor, Koper, Krško, Lendava, ...), Avstriji (Dunaj, Gradec, Bad Goiser, ...), Italiji (Videm, Trst, Majano, ...), v Nemčji (Köln, Ettlingen), Liechensteinu, Estoniji (Pärnu), na Hrvaškem (Zagreb, Varaždin, Dubrovnik, Brač, ...), Slovaškem (Banska Bystrica, Bratislava, ...). Do svojega 15 leta je Nejc osvojil več kot petnajst prvih in posebnih nagrad na klavirskih tekmovanju (TEMSIG, WPW Panmusica na Dunaju, Zlatko Grgoševič v Zagrebu, itd.). Njegovi plani za prihodnost so državno tekmovanje marca 2016, tekmovanje v Ettlingenu v avgustu, tekmovanje v New Yorku (junija), recitali na Slovaškem, Hrvaškem, republiki Češki, v Avstriji in nastop kot solist z orkestrom oktobra 2016.

 

Adam Kamplet 

 

Adam Kamplet (2003) obiskuje šesti razred klavirja na Konservatoriju za glasbo in balet v Mariboru. Pet let se je učil pri Saši Gerželj Donaldson, sedaj pa ga poučuje Urška Roškar. Dodatno se izobražuje v Gradcu pri Zuzani Niederdorfer. Izpopolnjeval se je na seminarjih pri Arbo Valdmi, Jasminki Stančul, Đorđe Milojkoviću, Nikos Zafranasu... Na tekmovanjih je prejel številne nagrade, nazadnje januarja 2016, prvo nagrado na 5. mednarodnem tekmovanju Ivan Rijavec v Rogaški Slatini. Prav tako je bil na mednarodnih tekmovanjih dvakrat nagrajen za lastno kompozicijo. Igral je na koncertih v Gradcu, v Gračanici v Bosni, V Kristalni dvorani v Rogaški Slatini in v Kazinski dvorani v Mariboru kot predstavnik mladih pianistov Konservatorija Maribor.

 

Denys Masliuk

 

Denys Masliuk se je rodil leta 1978 v ukrajinskem mestu Kmelnitski. Osnove klavirja je dobil v domovini, pozneje pa je kot nadarjen mlad pianist šolanje nadaljeval najprej na glasbenem liceju, zatem pa na akademiji za glasbo v Minsku v Belorusiji.
Že med študijem je večkrat nastopil z Državnim simfoničnim orkestrom Belorusije in Ukrajine. V to obdobje segajo tudi njegovi prvi opaznejši mednarodni tekmovalni uspehi: 2. mesto na Mednarodnem tekmovanju Irina Zwetajeva v Belorusiji, 1. mesto na Mednarodnem tekmovanju Balis Dvarionas v Litvi in 2. mesto na Mednarodnem tekmovanju Vladimir Krajnev v Ukrajini.
Leta 1996 je prejel štipendijo Republike Belorusije za dosežke na glasbenem področju. Izjemni uspehi so mu odprli vrata na Visoko šolo za glasbo Hanns Eisler v Berlinu. Medtem je veliko nastopal, imel je več odmevnih koncertov v Berlinu, Stuttgartu, Lindauu, Herrenchimseeju, Bad Worishofnu, Leipzigu, Potsdamu, Münchnu … 

Od leta 2004 deluje kot profesor klavirja na Umetniški gimnaziji v Kopru. Leta 2005 je zmagal na dveh mednarodnih tekmovanjih, in sicer junija na Tekmovanju Marco Fortini v Bologni in decembra na Tekmovanju San Nicolo di Bari v Bariju v Italiji. Zmaga na obeh tekmovanjih mu je prinesla pogodbe za koncertne sezone v naslednjih letih v Italiji. 

Leta 2008 je postal polfinalist priznanega Mednarodnega pianističnega tekmovanja Franz Liszt v Utrechtu na Nizozemskem. Februarja 2009 je osvojil tretje mesto na Mednarodnem tekmovanju Aleksander Skrjabin v italijanskem Grosettu. Denys Masliuk redno koncertira kot solist in v komornih zasedbah s priznanimi glasbeniki v Sloveniji in tujini.

 

Marko Črnčec

 

Marko Churnchetz (Slovenian spelling Črnčec) is one of Slovenia's most heralded contemporary musicians and renowned exports, currently spending time living between his home country and New York City. On the international scene he is known as a formidable young multi-instrumentalist, composer, arranger and producer who easily works across genres and in particular jazz and popular music.

Churnchetz was born May 15, 1986 in Maribor, Slovenia and by the age of age six his musical path began by studying classical music on accordion and then piano at the age of ten. A prodigious talent, by his teens he was a multiple award-winner in both national and international competitions, and he earned a classical piano degree in 2005 as well as jazz piano degree at the University of Music and Dramatic Arts in Graz, Austria in 2009.

Churnchetz has released two albums as a leader, Signature and Moral Interchange (both released in 2010 on B.A.S.E.). His third album, Devotion, featuring Mark Shim (saxophone), Chris Tordini (double bass) and Justin Brown (drums) is due for release on Whirlwind Recordings, the prolific London-based imprint.

Marko has performed or recorded with the following notable musicians: Bob Mintzer, Don Menza, Michael Phillip Mossman, Ron McClure, Luis Bonilla,  Gary Chaffee, Damion Reid, Mark Shim, Chris Tordini, Justin Brown, Marco Minnemann, Stjepko Gut, Marcus Gilmore, Armando Gola, Suresh Talwalkar, Jonathan Powell, John Thomas, Chris Jennings, Kenny Grohowski, Gwen Hughes, Stefan Milenkovich, Boško Petrovic, Martin Belic, Andy Hunter, Karmina Silec, Sharat Shrivastava, Gyan Syngh, Bernhard Schimpelsberger, Karlheinz Miklin, Ewald Oberleitner, Bajsa Arifovska, Stanko Arnold.

 

Silence

 

Duet Silence (sestavljata ga Primož Hladnik in Boris Benko) je doslej izdal pet albumov: Ma non troppo (1997), Unlike a Virgin (1999), Vain, a Tribute to a Ghost (2004), dvojno ploščo Key Silence (2006) in Musical Accompaniment for the End of the World (2012). Leta 2006 duet napiše in producira Volk, 12. ploščo skupine Laibach.

Foto: Jože Suhadolnik

 

Neisha

 

Neisha is a versatile and virtuous pianist/singer/songwriter with a classical training. By the age of 16 she became the youngest member of the Slovenian composer's association(classical muHer musical talent was quickly noticed by the professionals in the music industry and her debut album was released 3 years later. Titled simply 'Neisha' the album was released in 2005 on Slovenian Warner music branch-Nika Records. Album was an instantaneous success and has won Neisha the title of best selling album in 2006 followed by many important nominations and awards in Slovenia (SRF,Viktor,..). Her soulful singing appealed to the masses and she appeared as the opening act and 'baptized' MTV Adria the same year. 

By now she released 4 solo albums the last of them titled "Za vesoljke in kavboje" which made it straight to the radio charts. Neisha is considered one of the most acclaimed artists in Slovenia and in the region. Her performances and her dedication to music are astonishing and are still winning the audience.

 

Zoran Škrinjar

 

Zoran Škrinjar je profesionalni glasbenik s širokim spektrom znanj in delovanjem. Deluje kot pianist, profesor glasbe in klavirja (za videče in slepe osebe), muzikolog, predavatelj na kongresih in tečajih, skladatelj, svobodni novinar na področju glasbe, organizator kulture slepih v Sloveniji in še kaj bi se našlo. Kot pianist igra klasične in džezovske skladbe, sodeloval pa je že tudi pri različnih projektih, snemanjih tudi drugih zvrsti glasbe (sodobna improvizirana glasba, improvizirani koncerti na prostem v starem mestnem jedru Ljubljane in po Sloveniji, pop, rock, etno, gospel, pri raznih sodobnih plesnih projektih ...) z najrazličnejšimi glasbenimi zasedbami (orkester, ansambli, zbori idr.). Kot skladatelj in aranžer deluje trenutno predvsem na džezovskem področju. 

Posebno poglavje  med njegovimi profesionalnimi dejavnostmi je pedagoško delo. Še kot študent Akademije za glasbo (še pred oslepitvijo) je že deloval kot uspešen klavirski pedagog. Znal je zainteresirati učence in učenke za glasbo v najširšem smislu. Več kot osem let je poučeval slepe otroke klavir in glasbeno teorijo ter jih pripravljal na zunanje izpite na redni nižji glasbeni šoli, kjer so dosegali najboljše rezultate. Je edini učitelj glasbe za slepe v Sloveniji, zato je leta 2005 na mednarodnem kongresu v Pragi delil tovrstne pedagoške izkušnje s pedagogi iz več kot desetih evropskih držav.

 

Manose Newa

 

Manose is bansuri flutist born in Boudhanath, Nepal. He began studying the bansuri as a child, under the tutelage of Mandan Dev Bhatta. While his formal education involved an exceedingly rigorous study and practice of Hindustani music and instrumentation, he nonetheless became intimate with many western musical forms and developed an astonishing facility for improvisation within diverse scale structures. 

From the demanding study of raga music, Manose has acquired technical mastery and an astonishing ability to improvise. At the same time, we find him wonderfully free to draw inspiration from wherever he finds it, be it the swaying sweetness of a samba, or the lightning fast lines of Celtic masters. When asked what or who has had the greatest musical influence on his playing, he thinks for a moment and says "the sound of the flute."

For the past several years, Manose has been creating music and touring globally with Deva Premal & Miten. He has released four solo CDs and is ever-more popular as a contributing artists for work by everyone from Grammy-nominated Jai Uttal to bluegrass great, Peter Rowan. He has also collaborated with the Chicago Children's Choir, Snatam Kaur, tabla master Swapan Chowdary, John Densmore of the Doors, and The New Maihar Band, an ensemble created by Ustad Ali Akhbar Khan. Even while living in the United States, he still manages to be a vital part of the music scene back home. He is a founding member of the classical raga group Sukarma, his music videos air regularly on Nepali TV, he performs annually in Nepal's jazz festival where he has shared the stage with Australian maestro Don Burrows. And as a member of the nation's top rock band, 1974AD, it has been his privilege to re-popularize his traditional flute in Nepal where he was the first to introduce it as a rock instrument.

 

Tsarina Marinkova

 

She comes from Bulgaria and she now residing in The Netherlands. She studied classical piano at the Prins Claus Conservatory in Groningen (Bachelor) and Master degree at Amsterdam Conservatory (finished in 2012). 

Tsarina has been performing throughout Europe. As an artist she has also received more than 15 awards from competitions in Bulgaria, Italy, The Netherlands, Germany and Austria. She has been invited many times to be soloist of orchestras and a jury member of an International Piano Competitions, such as International Piano Competition "Fr. Chopin" in Bacau, Romania. She is currently involved in a very interesting and exciting project – Newstalgia. Visti web site to learn more: www.newstalgiamusic.com

 

 

 

Nena Rion    

 

Nena Rion (31. 1. 1993) je s štirimi leti pričela igrati violino, ki jo je igrala 10 let. Pri osmih letih je violini dodala še klavir, 2 leti kasneje pa prečno flavto. Šolanje klavirja je leta 2004 nadaljevala v Ljubljani pri prof. Heleni Megušar, nato pa leta 2007 opravila sprejemne preizkuse na Umetniški gimnaziji Koper (klavir) in KGB Ljubljana (viola). Posvetila se je klavirju in v Kopru obiskovala umetniško gimnazijo – smer klavir pri prof. Tatjani Jercog, obenem pa se redno udeleževala mojstrskih tečajev pri prof. Arbu Valdmi. Od leta 2011 študira klavir na Akademiji z glasbo v Ljubljani pri zasl. prof. Dubravki Tomšič Srebotnjak. 

V času šolanja se je udeležila več državnih in mednarodnih tekmovanj in prejela vrsto nagrad. Poleg rednega izobraževanja in tekmovanj je imela več samostojnih recitalov v Italiji, Sloveniji in Nemčiji, nastopala je na koncertih v Sloveniji, na Hrvaškem, v Franciji, Švici, Nemčiji, Avstriji, Estoniji, Italiji, Srbiji in na Japonskem. Februarja 2011 je zelo uspešno debitirala kot solistka ob spremljavi orkestra na finalnem koncertu v Pärnuju, ki se je odvijal v okviru Jääfestivala (dirigent: Leonid Grin) Junija 2013 pa je nastopila kot solistka z orkestrom SNG Opera in Balet Ljubljana, s katerim je izvedla 1. Klavirski koncert Ludwiga van Beethovna. Za izvedbo koncerta je prejela Prešernovo nagrado Akademije za glasbo. V letu 2014 je bila nagrajenka štipendije fundacije Yamaha, istega leta je bila tudi zmagovalka PianoPoint festivala na Dunaju. Maja 2015 je z orkestrom Slovenske Filharmonije izvedla Rapsodijo na Paganinijevo temo Sergeja Rahmaninova. V študijskem letu 2014/2015 preko Erasmus izmenjave študira na kraljevem konzervatoriju v Bruslju pri prof. Danielu Blumenthalu.

 

Tarek Yamani 

 

Tarek Yamani born and raised in Beirut, Tarek is a New York based award winning composer and a self-taught jazz pianist who got exposed to Jazz around the age of 19. Since the release of his debut "Ashur" in 2012, Tarek has been dedicated to exploring relationships between African-American Jazz and Arabic rhythms/maqams. Learn more on: http://www.tarekyamani.com/stores/ 

Tarek je skupaj s Kristijanom Krajnčanom in Goranom Krmacom odigral prvi “ jazz koncert” v Piano Roomu. Ob tej priložnosti je posnel tudi dve avtorski skladbi.

 

Lana Petrovič

 

Lana Petrovič je 17 letna pianistka,  dijakinja prvega letnika srednje Glasbene šole v Kopru, kjer se izobražuje pod vodstvom profesorice Selme Chicco Hajdin.  Svojo glasbeno pot je začela leta 2005 v Glasbeni šoli Tržič pri profesorici Tanji Ahačič. Pogosto se udeležuje tudi mojstrskih tečajev pri profesorju Arbu Valdmi.

Uspešno je sodelovala že na številnih domačih in mednarodnih tekmovanjih.  V PianoRoomu je nekakšen poskusni zajček,  ko je treba preizkusiti nov mikrofon, njegovo postavitev ali kakšen drug kos opreme. Prisluhnite njeni  izvedbi skladbe J.S.Bacha, Inventio 10 

 

Davor Herceg

 

Born and studied in Zagreb, wrote music for ballet performances in Croatian National Theatre (HNK) in Zagreb, as a pianist cooperated with Zagreb Philharmonic orchestra and worked as a rehearsal coach at the HNK. In 2001 comes to live in Slovenia and is invited by a theatre director Jaka Ivanc to compose music for the show  ''Katka in Bunkec''. Since then he has composed music for more than 50 theatre performances, five feature movies, numerous documentaries, short and animated movies, dancing performances, music or museum exhibitions.

Writes also classical music, mostly for piano, plays piano and is engaged as a pianist in numerous theatre and musical productions. In 2014 completed a master’s degree in film and TV music at the ''Berklee School of Music''. More about Davor on http://www.davorherceg.com/.

 

Igor Vicentic

 

Igor Vičentič, rojen v Ljubljani leta 1974, nadaljuje družinsko glasbeno tradicijo skladatelja, dirigenta in ravnatelja ljubljanske Opere Mirka Poliča.

Študij klavirja je zaključil z odliko na Akademiji za glasbo v Ljubljani pri prof. Aciju Bertonclju in se izpopoljnjeval pri Jacobu Lateinerju (Julliard School, NY) v Italiji pri Borisu Petrushanskyem (Accademia pianistica, Imola) ter na Trinity College of Music v Londonu, kjer je tudi uspešno zaključil podiplomsko specializacijo ter magisterij (PGADip, MMus).

Je nagrajenec različnih tekmovanj kot so Mozartovo tekmovanje (Ljubljana, 1993) ter tekmovanj mladih glasbenikov Republike Slovenije (Celje, 1995; Ljubljana, 1998). Koncertni portfolio vlkjučuje številne solistične in komorne koncerte po Sloveniji, Italiji, Avstriji, Hrvaški, Španiji in Veliki Britaniji. Kot pianist solist je sodeloval z orkestri Contemporary Music Group, Orchestra Simfonica Adriatica ter s simfoničnim orkestrom Slovenske filharmonije.

Danes redno deluje kot korepetitor in pedagog na Srednji glasbeni in baletni šoli v Ljubljani ter sodeluje s priznano slovensko mezzosopranistko Mirjam Kalin.

Hkrati je vrsto let pod psevdonimoma Tigor in Klasick sodeloval v kolektivu Radyoyo, kjer je kot izvršni producent skrbel za zvočno podobo izdelkov glasbene založbe T3S. Kot avtor in producent je sodeloval pri dveh albumih hip hop dvojca Murat & Jose. Sodeluje tudi s skupino Terrafolk, kjer kot aranžer, producent in glasbenik prispeva k različnim projektom kot so Simbolični orkester Terrafolk in glasbeno pirotehnični spektakel Full Circle v koprodukciji z britansko pirotehnično skupino The World Famous. Prispeval je glasbo za več gledaliških predstav in kratek film. Avtorsko glasbo je izdal tudi na tujih založbah Deja Vu, Perfect Toy ter pripravlja prihajajoče izdaje za britansko založbo Future World Funk.

 

Mojca Pregeljc

 

Mojca Pregeljc se je rodila leta 1997. Z učenjem klavirja je začela pri 7 letih v Glasbeni šoli Vinka Vodopivca v Ajdovščini pri učiteljici Aleksandri Milić. Zaključila je 6-letno nižjo in v naslednjih dveh letih višjo glasbeno šolo. Že takrat se je uspešno udeleževala glasbenih tekmovanj.  Leta 2012  se je vpisala na Umetniško gimnazijo Koper, kjer nadaljuje svojo glasbeno pot pri mag. Aleksandri Alavanja Drucker. V času srednješolskega izobraževanja  se je  udeležila  seminarjev pri profesorjih Konstantinu Boginu, Lovru Pogoreliću in Rubenu Dalibaltayanu. 

O klavirju pravi takole »Ko sem začela igrati klavir, mi je zelo kmalu prirasel k srcu in sem se zato odločila igranju posvetiti največ svoje pozornosti, ne glede na vsa druga področja, ki so me zanimala. Ko sem se zavedla močne subtilnosti in obenem izredne sporočilnosti pianizma, sem začela glasbo dojemati popolnoma drugače. Klavir je postal samo podaljšan del mene, s katerim lahko izražam svoja najgloblja čustva in hkrati publiki predstavljam idejo skladatelja v najbolj pristni obliki. Lastno dihanje se uskladi z dihanjem določene skladbe in od tu naprej je vse samo še čarovnija.  Zelo sem hvaležna za vse ljudi, ki so mi in mi še stojijo ob strani na tej poti in vse priložnosti, ki so mi (bile) dane, kot je bila zame izkušnja v Pianoroomu nekaj čisto novega, razburljivega in koristnega za prihodnost.«

 

Ajda Krišelj

 

Ajda Krišelj je zaključila osem let harfe na Glasbeni šoli Kranj in dva letnika Konzervatorija za glasbo Jurij Slatkonja v Novem mestu pri profesorici Bronki Prinčič. Trenutno nadaljuje z igranjem kot privatna učenka pri isti profesorici in obiskuje tretji letnik Gimnazije Kranj. Uspešno se je udeležila že mnogih tekmovanj v Sloveniji in v tujini, pred kratkim državnega v Kopru. Sodeluje pri simfoničnem orkestru in dekliškem pevskem zboru Gimnazije Kranj ter ostalih priložnostnih zasedbah.

 

Dominik Bagola – Balladero

 

Dominik Bagola je pianist, pevec, avtor skladb, tekstopisec in bobnar. Po končanem šolanju na klavirju ga je pot zanesla k bobnom, ki jih je študiral tudi na Tech Music Schools v Londonu. Njegova bendovska kariera je bila zaznamovana predvsem z delovanjem v kultni slovenski skupini Psycho-Path, s katero je obredel številne domače in tuje odre, obenem je s skupino posnel njihov zadnji dolgometražni album. Od leta 2012 Dominik kot avtor deluje samostojno pod imenom Balladero. V mednarodni produkciji je pod lastno založbo Club2 Records izdal debitantski avtorski album Club Deuce, ki ga z mednarodno zasedbo glasbenikov uspešno promovira doma in v tujini. Ob številnih koncertih doma in v tujini je nastopal tudi s samostojnim koncertom na berlinski Alex TV,  koncertiral je tudi v Švici, Avstriji in v Veliki Britaniji. Z avtorsko skladbo I Guess se je uvrstil tudi v polfinale največjega tekmovanja piscev skladb na svetu, International Songwriting Competition v Nashvilleu, ista skladba pa je prejela tudi MTV Adria gold video award. Dominik aktivno sodeluje tudi pri drugih glasbenih projektih. Kot skladatelj in izvajalec je zasnoval avtorsko glasbo za gledališko predstavo Striček Vanja in 12 šopkov ljubezni, v okviru mednarodnega festivala sodobnega gledališča in plesa Ex Ponto 2010, kot instrumentalist in soavtor pa je sodeloval tudi z raznimi domačimi in tujimi glasbenimi izvajalci - Jadranka Juras, Nana Milčinski, Werefox, Thomas March Collective in drugi.

V kratkem Balladero načrtuje tudi snemanje drugega dolgometražnega albuma. Tokrat bo snemanje potekalo v sodelovanju s producentom Uwe Bossertom (Reamonn, Stereolove), v studiu Achtung Music v Muenchnu. Pred obiskom studia, kjer se bo Balladero predvidoma mudil konec julija, je material že preizkušal na minuli švicarski turneji in drugih koncertih, obenem pa je skladbe preverjal tudi v izjemnem vzdušju Pianorooma. Dejstvo, da je prvi album Club Deuce posnel na Fazioli klavirju, model F278, je bilo še kako dobrodošlo tudi pri igranju modela F212 v studiu na Golniku. Za primerjavo obeh je v Pianoroomu posnel tudi skladbo Superbomber, ki jo najdete na prvem albumu, v posluh je na voljo na spletni strani www.balladero.com. Glede snemanja na Fazioli klavirjih pa sam pravi: »Možnost izvajanja skladb na tako vrhunskih inštrumentih je vedno privilegij. Fazioli je izjemna znamka, klavir v Pianoroomu je preprosto perfekten, pogoji pa so več kot izvrstni. Čeprav sem imel možnost snemanja na Fazioliju že pri prvi plošči, kombinacija s posebej za klavir zasnovanim studiom ter izkušenim »inhouse« studijskim tonskim tehnikom, omogoča še toliko bolj sproščeno in učinkovito produkcijo kakovostnih posnetkov.«       

 

 

Chris Jennings

 

Based in Paris France since 2002, Canadian bassist CHRIS JENNINGS has established himself as double bassist with the Dhafer Youssef Quartet with Tigran Hamasyan and Mark Guiliana, with guitarist Nguyên Lê in his new “Fire & Water Trio” and in quartets including Rita Marcotulli, Danny Gottlieb, Roberto Gato, Rick Margitza, Karim Ziad, Bojan Z, as well as with renowned Turkish nay master Kudsi Erguner, the Thomas Enhco piano trio, the Céline Bonacina quartet and the renowned ‘El Gusto’ Algerian traditional chaabi orchestra to name a few.

After 7 extremely varied albums released under his own name, his latest release with the CHRIS JENNINGS “DRUM’N KOTO,” (disc of the month Jazz Magazine, disc of the week FIP Radio France) features Nguyên Lê and Kudsi Ergüner as special guests. Past releases include his self-titled CHRIS JENNINGS QUARTET CD featuring French musicians Manu Codjia (el. gtr), Pierre Perchaud (ac. gtr), Patrick Goraguer (drums), and leading a trio with renowned American drummer Leon Parker for three years. Mr. Jennings has always continued his longstanding “JENNINGS/PERCHAUD” duo with acoustic guitar, a “SOLO DOUBLE BASS” project evolve for over a decade now, as well as the “CHRIS JENNINGS STRING QUINTET” featuring musicians of the London Symphony Orchestra.

 

 

Gregor Ftičar

 

Gregor Ftičar (1985 Kranj, Slovenia) began playing piano at the age of 3. He stared out as a classically trained musician, graduating at the Ljubljana Secondary Music School (now Ljubljana Conservatory of Music) in 2004. He obtained a master degree in jazz piano major in 2011 at the University of Music and Performing Arts (Universität für Musik und darstellende Kunst) in Graz, Austria. Over the years, he had the opportunity to work with many of the finest internationally acclaimed instrumentalists and singers in jazz (Don Menza, Bob Brookmeyer, Boško Petrović, Howard Curtis, Derrick Gardner, Peter Herbolzheimer, to name but a few), played in various Big Bands and in numerous combo setups (various types of duos, trios and quartet setups up to nine-piece band), and as a solo-pianist. He participated in numerous studio recordings (as sideman and leader), played in various jazz clubs and festivals all across Europe (Slovenia, Croatia, Montenegro, Serbia, Austria, Hungary, Germany, Italy, France, the Netherlands, Switzerland, Czech republic, Slovakia), he attended workshops with some of the finest jazz musicians (Barry Harris, Fred Hersch, Toshiko Akyoshi, Bob Brookmeyer, Jerry Bergonzi, Jim McNeely, Bill Dobbins etc.). Although Gregor's principal occupation is working as a pianist (& keyboardist/organist), he is also a dedicated arranger and composer.

In July 2014, Gregor's piano-trio performed in the finals of the European Jazz Competition (organised by the European Broadcasting Union) in Rotterdam, the Neterlands. In September 2014, Gregor played in the European Jazz Orchestra, touring in Czech Republic. In 2015, he co-released an album »Close To You - Tribute To Burt Bacharach« with his trio and singer Iva Stanič, contributing all the arrangements. 

 

Mateja Lasič   

Mateja Lasič, diplomirana pianistka in zdravnica specializantka ginekologije in porodništva. Pianistka verjame v moč povezovanja znanosti in umetnosti, zanimajo jo tako vidni kot nevidni deli človeškega telesa in duševnosti, zato sta medicina in glasba neločljiv del njenega vsakdana. Že kot študentka je z organizacijo koncertov Medicinske fakultete povezovala oba svetova ter tako združila več kot 100 študentov medicine in glasbe pri izvedbi dobrodelnega koncerta “Posluh za Afriko” v Cankarjevem domu, kateri je bil namenjen medicinskim humanitarnim odpravam. S posebnim priznanjm dekana za odličen uspeh pri študiju na Medicinski fakulteti UL je zaključila študij medicine ter za izjemne študijske dosežke na področju medicine prejela Diplomo prof. J. Plečnika. Vzporedno je diplomirala na Akademiji za glasbo UL v razredu zasl. prof. Dubravke Tomšič-Srebotnjak. Trenutno opravlja specializacijo iz ginekologije in porodništva. Sodelovala je na številnih medicinskih kongresih ter kot soavtorica pri medicinskih člankih, knjigah in učbeniku. Aktivno sodeluje tudi na znanstveno-raziskovalnem področju. Na glasbenem področju se je udeležila številnih klavirskih seminarjev, koncertov in tekmovanj ter med ostalim dosegla zlato plaketo tekmovanja mladih glasbenikov dr. Klasinca, 1. nagrado mednarodnega tekmovanja V. Righeti, zlato plaketo državnega tekmovanja mladih slovenskih glasbenikov, 2. nagrada mednarodnega tekmovanja v Gorici idr.