PIANOPOLIS 2021

19.06.2021

Festival za mesto in klavir, Kranj 2. 9.–4. 9. 2021 MARKO ČRNČEC, SAŠO VOLLMAIER, DUO SILENCE, KATJA KONVALINKA, DARJA MLAKAR MALEŽIČ, DENYS MASLIUK. VEČ: https://bit.ly/3gXCy3V

PIANOPOLIS  2021

Pianopolis, prvi festival za mesto in klavir, v treh večerih v kranjskem stolpu Škrlovec povezuje sodobne, klasične, jazz, elektronske in avtorske zvoke klavirja. Po uličnem koncertnem maratonu in dveh festivalskih dogodkih, Layerjeva hiša s programskima partnerjema PianoRoom in KUD Kataman naznanja že tretji  jesenski klavirski praznik s premiernimi nastopi uveljavljenih glasbenikov.  Vstopnice so že v prodaji - povezave na nakup na koncu predstavitve. 

Nastopajoči

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Marko Črnčec (SI)

Petek, 3. 9., ob 21h

Atrij Pavšlarjeve hiše

VSTOPNICE  

Marko Črnčec je en izmed najbolj priznanih sodobnih slovenskih glasbenikov, ki trenutno živi in deluje v New Yorku. Na mednarodnem prizorišču je znan kot multi-instrumentalist, skladatelj, aranžer ter  producent, zlasti v jazzu ter popularni glasbi.  

Pri svojih rosnih šestih letih je svojo glasbeno pot začel z igranjem harmonike, kasneje pa jo je nadeljeval z igranjem klavirja. Leta 2005 je končal študij  klasičnega klavirja na Konservatoriju za glasbo in balet Maribor in leta 2009 z odliko in posebno pohvalo diplomiral na jazz oddelku Univerze za glasbo in upodabljajočo umetnost v Gradcu.  

Izdal je že 5 avtorskih zgoščenk jazzovske glasbe. Njegov album “Devotion” (2014, Whirlwind  Recordings) je največja jazz publikacija All About Jazz uvrstila med  enega izmed 20 najboljših jazz albumov na svetu leta 2014. Njegov zadnji album “Place To Live” je izšel marca 2019 pri renomirani založbi Fresh Sound New Talent. Črnčec skupaj z nizozemskim basistom Jorisom Teepejem ter  legendo jazzovske glasbe Billyjem Hartom (Miles Davis, Herbie  Hancock, The Cookers) sestavlja kolaborativni trio CTH, s katerim so  leta 2019 izdali prvo ploščo The Brooklyn Sessions pri nizozemski založbi Jazz Tribes. Letos je postal član zasedbe odličnega ameriškega jazz kitarista Jonathana Kreisberga, s katerim so koncertirali tudi na Japonskem. 

Trenutno se glasbenik pripravlja na izid novega ploščka z naslovom Roads, in sicer z Big bandom RTV Slovenija ter na koncertiranje s solo klavirskim repertoarjem, ki ga bomo slišali tudi na festivalu Pianopolis.  

Več

Video

 

Vollmaier (SI)

Sobota, 4. 9. ob 20h

Stolp Škrlovec

VSTOPNICE

Sašo Vollmaier je po končanem študiju na ljubljanski Akademiji za glasbo začel razvijati svoj glasbeni slog, na katerega so vplivale različne skupine, s katerimi je sodeloval (od 'komorne' do 'alternativne glasbe'). Zadnja leta je aktiven na področju performansa in gledališča. Njegove predstave vključujejo odrsko oblikovanje zvoka z intervencijami giba in izgovorjenih besed. Ustvarja glasbo za plesne in gledališke predstave. Strast do človeškega glasu ga je pripeljala v "Center Artistique International Roy Hart" na jugu Francije, kjer deluje kot pedadog, tako pevce kot igralce pripravlja na njihove vloge. Vollmaier je tudi sodelavec skupine Laibach, s katero je med leti 2007–2013 aktivno sodeloval kot klaviaturist, sedaj pa sodeluje kot aranžer in studijski glasbenik skupine. Tudi njegov zadnji projekt je inspirirala glasba skupine Laibach. Marca 2020 je ustvaril  solistični pianistični album “Vollmaier - Kind of Laibach”, ki ga je predstavil tudi na 61. Jazz festivalu v Cankarjevem domu. 

Več

Glasba:

Vollmaier: Kind of Laibach (ti, ki izzivaš)
Vollmaier: Kind of Laibach (Krvava gruda, plodna zemlja)
Vollmaier: Nietzsche (fragmenti)


Dup Silence

Sobota, 4. 9. ob 21h

Stolp Škrlovec

VSTOPNICE 

Primož Hladnik (SI) in Boris Benko (SI)

Pianist Primož Hladnik in vokalist Boris Benko sestavljata Duet Silence, sta doslej napisala glasbo za več kot 40 gledaliških, lutkovnih in plesnih predstav. Za seboj imata številna sodelovanja s priznanimi režiserji, kot so Tomaž Pandur, Aleksandar Popovski, Matjaž Berger, Matjaž Pograjc in Primož Ekart. Doslej sta izdala pet albumov avtorske glasbe ter štiri albume z gledališko glasbo. Duet redno sodeluje s skupino Laibach - pod njunim okriljem je leta 2006 izšel sedmi album skupine Laibach z naslovom Volk. Leta 2015 sta Laibach in Silence postali prvi zahodni zasedbi, ki sta nastopili v Severni Koreji. Duet je za gostovanje priredil skladbe iz muzikala Moje pesmi, moje sanje, ki so izšle leta 2018 na plošči Sound of Music. 

Glasbenika pišeta tudi glasbo za film. Duet Silence je tako sodeloval pri filmih Slovenka (2009), Projekt: Rak (2013) in Nočno življenje (2016) Damjana Kozoleta ter Zgodovini ljubezni (2019) Sonje Prosenc.

Duet Silence bo na koncertu v okviru festivala Pianopolis predstavil izbor skladb iz svoje 25-letne kariere. Glavnino programa bodo tvorile skladbe iz studijskih albumov Ma non troppo (1997), Unlike a Virgin (1999), Vain (2004) in Musical Accompaniment for the End of the World (2012).  Na repertoarju bodo med drugim dela, napisana za predstave Tomaža Pandurja, Matjaža Pograjca in drugih priznanih domačih ustvarjalcev. Predvsem pa: Tišina bo ozvočena.

Več 

Video

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Katja Konvalinka in Darja Mlakar Maležič

Petek, 3. 9. ob 20h

Atrij Pavšlarjeve hiše

VSTOPNICE 

Katja Konvalinka in Darja Maležič Mlakar predstavljata nedavno izdani album francoskih samospevov Voyage musical.

Katja Konvalinka (SI)

Katja Konvalinka je na Akademiji za glasbo v Ljubljani diplomirala iz petja in klavirja. Študij je nadaljevala na Visoki šoli za glasbo in upodabljajočo umetnost v Gradcu, kjer je magistrirala iz opernega (prof. Ulf Bastlein) in koncertnega petja (prof. Christine Whittlesey), nato pa na ljubljanski AG opravila še specializacijo iz solopetja pri prof. Vlatki Oršanic. Je glasbena pedagoginja, koncertna in operna pevka ter producentka, tudi predsednica Slovenskega komornega glasbenega gledališča. 

Darja Maležič Mlakar (SI)

Darja Maležič Mlakar je študij klavirja zaključila v razredu prof. Dubravke Tomšič Srebotnjak na ljubljanski Akademiji za glasbo. Kot korepetitorka in profesorica klavirja je zaposlena na Konservatoriju za glasbo in balet Ljubljana, kjer je leta 2019 za uspešno delo prejela Škerjančevo diplomo. V zadnjem času se posveča predvsem delu s pevci, tako na koncertnih odrih kot na mojstrskih tečajih. S Katjo Konvalinka sodelujeta že več kot dve desetletji.


 
Denys Masliuk (UA)

Četrtek, 2. 9. ob 20h

Stolp Škrlovec

VSTOPNICE

Denys Masliuk, ukrajinski pianist je osnove klavirja dobil v domovini. Že zgodaj so prepoznali njegov talent, zato je šolanje nadaljeval na specialističnem Državnem Glasbenem liceju pri Akademiji za glasbo v Minsku, za tem pa na Akademiji za glasbo v Minsku v Belorusiji.
Med študijem je kot solist večkrat nastopil z Državnim simfoničnim orkestrom Belorusije in Državnik simfoničnim orkestrom Ukrajine. Leta 1996 je prejel štipendijo republike Belorusije za izjemne dosežke na glasbenem področju. Le ti so mu tudi odprli vrata na Hochschule für Musik »Hanns Eisler« v Berlinu. V tem obdobju je imel več odmevnih koncertov na festivalih v Berlinu, Stuttgartu, Lindau, Herrenchiemseeju, Bad Worishofnu, Leipzigu, Potsdamu, Münchnu in drugje, prejel pa je tudi več odmevnih nagrad na mednarodnih festivalih in tekmovanjih. S svojo bleščečo virtuoznostjo, poglobljeno interpretacijo in močno individualnostjo navdušuje publiko doma in v tujini, čemur so priča številne odlične recenzije. Koncertiral je v Italiji, Nemčiji, Ukrajini, na Poljskem, v Belorusiji, na Hrvaškem, na Nizozemskem ... V Sloveniji se je predstavil že na vseh večjih koncertnih odrih - Slovenska filharmonija Ljubljana, Cankarjev dom Ljubljana, Kulturni dom Nova Gorica - njegove recitale je posnela  RTV Slovenija. Veliko svojega časa posveča tudi komponiranju. Z avtorskimi klavirskimi skladbami izkazuje izjemno poznavanje zvočnih razsežnosti svojega inštrumenta in praviloma so to navdušujoči dodatki na njegovih koncertih klasičnega klavirskega repertoarja. Denys Masliuk od leta 2004 deluje kot profesor klavirja na Umetniški gimnaziji v Kopru. Njegovi učenci so nagrajenci državnih in mednarodnih tekmovanj. Svoje znanje in izkušnje posreduje mlajšim generacijam na poletnih šolah, seminarjih in masterclassih.

Več: https://denysmasliuk.com/
 
 

Termini koncertov 

četrtek, 2. 9., ob 20h

Stolp Škrlovec 

Denys Masliuk

petek, 3. 9., ob 20h

Atrij Pavšlarjeve hiše

20.00: Katja Konvalinka & Darja Mlakar Maležič s projektom Voyage musical

21.00: Marko Črnčec

sobota, 4. 9., ob 20h

Stolp Škrlovec

20.00: Sašo Vollmaier

21.00: Duo Silence

 

Povezave:

Facebook 

Instagram 


Organizator: Layerjeva hiša (Zavod Carnica)

Programska partnerja: PianoRoom/ www.pianoroom.si in KUD Kataman

Podporniki: Mestna občina Kranj; Prešernovo gledališče; Zavod za turizem in kulturo Kranj; Glasbena šola Kranj

Medijski partner: TAM-TAM, EUROPLAKAT