VOLLMAIER: KIND OF LAIBACH

06.03.2020

Predstavljajte si, kako iz koncertnega klavirja izvabiti industrijski zvok skupine Laibach.

VOLLMAIER: KIND OF LAIBACH

 

Vollmaier se tega izziva ne loteva, kot bi lahko pričakovali, s prepariranjem ali elektronskimi posegi, temveč navdih išče v virtuoznem pianizmu Acija Bertonclja, Glenna Goulda in Vladimirja Horowitza, zvestobo izvorni glasbi pa izkazuje s preizkušanjem skrajnih meja zmoglijivosti izvajalca in glasbila. 

Med 2.-4. marcem je v PianoRoom-u snemal solo ploščo z naslovom, "Vollmaier : Kind of Laibach". Za ta projekt je izbral skladbe/motive skladb skupine Laibach (Smrt za smrt, Krvava gruda, Brat moj, Resistance is futile, Le privileges des morts...), ki  jih je priredil, nekatere na novo skomponiral in zaranžiral. 
Z Lukom Jamnikom, ki je v tem projektu producent in skladatelj, sta skladbe povezala v celoto.
Plošča bo izdana to poletje, program pa bo izveden na 61. jazz festivalu Ljubljana, 18.06.(20h) v Linhartovi dvorani Cankarjevega doma. 

"Za PianoRoom sem se odločil predvsem zaradi vrhunskega inštrumenta in opreme, ki sem jo potreboval za izvedbo tega programa. Profesionalni, pa vendar človeški odnos Boruta Belančiča in Mitje Petroviča, je pripomogel h kvalitetno preživetemu času in celotnemu procesu samega snemanja." Sašo Vollmaier

 

Kdo je Sašo Vollmaier

Po končanem študiju na Akademiji za glasbo v Ljubljani s profesorji: Acijem Bertoncljem, Lászlóm Baranyayem in Andrejem Jarcem, je začel razvijati svoj glasbeni slog, na katerega so vplivale različne skupine, s katerimi je sodeloval (od 'komorne' do 'alternativne glasbe'). V zadnjih letih je aktiven na področju performansa in teatra. Njegovi performansi vključujejo oblikovanje zvoka na odru z intervencijami giba in govorjene besede. Ustvarja glasbo za plesne in gledališke predstave. Strast do človeškega glasu ga je pripeljala v "Center Artistique International Roy Hart" na jugu Francije, kjer deluje kot glasbeni direktor za vokalna dela in pripravlja igralce in pevce na njihove vloge. Vollmaier je sodelavec skupine Laibach, s katero je med leti 2007-2013 aktivno sodeloval kot klaviaturist, sedaj pa kot aranžer in studijski glasbenik. Njegov koncertni program vsebuje motive skladb “smrt za smrt”, “krvava gruda”, “ti, ki izzivaš”, “brat moj”, “le privileges des morts”, “resistance is futile”, katere spretno poveže v celoto. Posnet bo tudi album, ki bo izdan to poletje.