Naše naložbe v mlade glasbenike

27.01.2019

V PianoRoomu bomo tudi v 2019 vlagali v projekte, ki so dobra naložba v razvoj mladih glasbenih talentov. Letos so to: Pianissimo, Zlati pianisti 2019 in festival klavirske glasbe Pianopolis. Preberi več.

Naše naložbe v mlade glasbenike

PIANISSIMO (februar – april 2019)

Cikel Pianissimo organizira društvo slovenkih klavirskih pedagogov EPTA. Letos se  bodo v njem predstavili trije izvrstni pianisti: Aleksander Raos, Lara Oprešnik in Larisa Rojnić. PianoRoom bo vsem trem omogočil profesionalno snemanje njihovega programa. Posnetki bodo objavljeni na spletnem mestu EPTA.

 

ZLATI PIANISTI (marec - junij 2019)

Zlati pianisti je projekt za promocjo najboljših mladih slovenskih pianistov - dobitnikov prvih nagrad na tekmovanju mladih glasbenikov  Republike Slovenije –  TEMSIG 2019.

Zakaj verjamemo v projekt?

Zato ker približuje resno glasbo širši publiki, popularizira mlade glasbenike in jim pomaga k njihovi uveljavitvi, pomaga ustvarjati pregled nad razvojem pianizma v Sloveniji in mladim glasbenikom ponuja izkušnje na področju snemanja, produkcije in promocije glasbe. Projekt izvajamo v sodelovanju z Zvezo slovenskih glasbenih šol.

Prvič smo ga izpeljali pred tremi leti. Projekt je požel veliko uspeha, glasbene zgoščenke pa so bile razprodane. Takrat smo posneli in izdali vseh 30 prejemnikov zlatih priznanj. Letos smo se odločili za ožji izbor in širšo predstavitev posameznega pianista. Posneli bomo vse prvonagrajence – zmagovalce v posameznih starostnih skupinah, intenzivno pa delamo tudi na pridobivanju dodatnih sredstev, da bi projekt lahko celostno izdali na glasbeni zgoščeniki, video spotu in poskrbeli da bi prišel do čim širše publike. Zlati pianisti bodo nastopili tudi na festivalu klavirske glasbe PIANOPOLIS v Kranju.

 

PIANOPOLIS (junij - september 2019)

Je glasbeni festival, ki smo si ga lansko leto zamislili skupaj z Layerjevo hišo v Kranju. Pianopolis na enem mestu združuje izvajalce in publiko jazzovske, sodobne in resne klavirske glasbe. Nekaj utrinkov iz uličnega dela festivala: https://youtu.be/ULSgUTHzALc 

Zakaj verjamemo v projekt?

Glasba je ena, no mogoče sta dve: dobra in slaba. S tem festivalom smo želeli povezati vso dobro glasbo in preseči žanrske omejitve. Kombinacija jazza, rocka, elektronike, resne glasbe, improvizacije, povezuje različne umetnike in in različne koncertne publike na istem mestu. In zakaj klavir?

“For me piano as an instrument is the ideal form to represent the music. To represent harmony, melody and rhitm. There is nothing better than piano.”

                                                                    Chilly Gonzales, piano artist, composer, performer